info iconHar du en rabattkod? Klicka här.
020-0430300
Kontakta oss
Måndag - Torsdag: 09:00 - 16:00, Fredag: 09:00 - 15:00
Varukorg
SureSize mätgaranti
Vi skyddar dig
5 års garanti
Smidiga och kostnadsfria tygprover
Alltid rätt priser

Så här mäter du för dina nya gardiner eller persienner

Att ta reda på måtten för dina nya gardiner eller persienner är enkelt. Inte nog med att du sparar pengar på att göra det själv, det tar dessutom bara några få minuter att göra det. Efteråt kommer du att fråga dig själv varför du inte har gjort det tidigare! Allt du behöver göra är att följa våra anvisningar nedan steg-för-steg.

Standardfönster


Måttagning för montage i fönsternischen

Utgå från denna mätmetod om du vill att din gardin eller persienn ska passa i fönsternischen. Mät nischens fulla bredd och höjd (med andra ord, storleken på ”hålet” som fönstret är placerat i), så ordnar vi med de avdrag som krävs för perfekt passform.

För så exakta mått som möjligt, mät bredden och höjden på tre ställen (eftersom väggen inte alltid är helt rak) och använd därefter det minsta måttet för både bredd och höjd.

Tips för rullgardiner:

Att mäta bredden på rullgardiner är något annorlunda eftersom tyget är smalare än bredden mellan gardinens fästen. Utgå därför från bredden högst upp i nischen.

Gör inga avdrag för gardinens eller persiennens fästen. Vi tar hänsyn till detta vid tillverkning för att säkerställa rätt passform.

Undvik att använda ett mjukt måttband, eftersom ett sådant kan sträckas ut och därmed ge felaktiga mått.

Våra bästa tips för måttagning för nischmontage

Kontrollera att nischen är tillräckligt djup så att du kan vara säker på att gardinen eller persiennen passar. Tänk också på eventuella hinder såsom handtag. Tabellen nedan visar det djup som krävs för specifika produkter.


Typ av produkt (minsta möjliga djup):


25 mm träpersienner (55 mm)

35–38 mm träpersienner (65 mm)

50 mm träpersienner (70 mm)

63–65 mm träpersienner (80 mm)

25 mm aluminiumpersienner (30 mm)

50 mm aluminiumpersienner (70 mm)

Hissgardiner (50 mm)

Lamellgardiner (75 mm)

Rullgardiner för takmontage (50 mm)

Rullgardiner för väggmontage (70 mm)

Dubbla rullgardiner för takmontage (120 mm)

Dubbla rullgardiner för väggmontage (105 mm)

Duo rullgardiner (85 mm)

Duo plisségardiner (45 mm)

Om du har kakelplattor som går en bit upp i nischen (vanligt förekommande i kök och badrum) så kommer avståndet mellan dem vara den kortaste bredden i nischen.

Mät avståndet mellan kakelplattorna (från sida till sida) för att säkerställa att din gardin eller persienn kommer att passa. Observera att gardinen eller persiennen behöver monteras i nischens topp i detta läge – antingen med hjälp av takmontage eller väggmontage (sidofästen).

Specialtips för rullgardiner:

Återigen, sättet att mäta korrekt skiljer sig något för rullgardiner. Mät bredden i toppen av nischen och bredden mellan kakelplattorna (från sida till sida) och jämför måtten. Om det skiljer mindre än 25 mm mellan måtten, använd det övre måttet. Om differensen är mer än 25 mm, använd måttet som avser bredden mellan kakelplattorna.


Exakt måttagning för montage utanför fönsternischen

Denna mätmetod ska du använda dig av om du vill placera din gardin eller persienn utanför fönsternischen (eller utanför ”hålet”, i vilket fönstret är placerat) så att gardinen eller persiennen överlappar nischen på respektive sida. Du mäter då fönstrets storlek och adderar lite säkerhetsmarginal för respektive sida, för att säkerställa god täckning.

Mät de exakta avstånden (höjd och bredd) för det område som du önskar täcka. För att undvika att oönskat ljus kommer in, rekommenderar vi att gardinen eller persiennen överlappar minst 70 mm i toppen och 50 mm på respektive sida.

Överlappningen i nederkant beror på personligt tycke och smak, men se till att ha eventuella hinder såsom fönsterbrädor eller element i åtanke.

Undvik att använda ett mjukt måttband, eftersom ett sådant kan sträckas ut och därmed ge felaktiga mått.

Specialtips för alla gardiner och persienner:

Om du ska byta ut din befintliga gardin eller persienn mot en ny i samma storlek, så kan du mäta den befintliga gardinen eller persiennen (inklusive dess fästen) och välja "Exakta mått" vid beställning, så tillverkar vi en i identisk storlek utan att göra avdrag åt dig.

Specialtips för rullgardiner:

Den totala bredden på en rullgardin, inklusive fästen, är ungefär 35 mm bredare än tyget. Du kan själv välja om du vill mäta hela bredden mellan fästena (“fäste till fäste”), eller endast bredden på det område som du vill att tyget ska täcka.


Burspråk

Att mäta burspråk är mycket enkelt. Se bara till att välja rätt guide för den typ av gardin eller persienn som du avser montera.


Takfönster

Samtliga takfönster från VELUX® och Fakro är försedda med en etikett med fönstrets kod. Kontrollera koden för just ditt fönster och välj den när du beställer din gardin eller persienn. Svårare än så är det inte att välja en produkt som sedan passar perfekt.

keylite logo rooflite logo

Om du mot all förmodan inte skulle hitta koden för just ditt fönster, kan du mäta höjden och bredden på det glas som är synligt och därefter kontakta vår kundtjänst. Med hjälp av de måtten, så kan vi hjälpa dig att ta reda på ditt fönsters storlekskod.


Hur du mäter dina gardinlängder

Att mäta för dina gardinlängder är busenkelt! Du behöver varken göra några avdrag för fästen, eller ägna dig åt andra beräkningar, eftersom vi sköter allt sådant åt dig för att säkerställa att allt hänger perfekt. Följ bara vår enkla (och då menar vi verkligen enkla) guide nedan baserat på vilken typ av stång eller skena du har och låt oss sköta resten.

Öljettlängder och veckbandslängder

Hur du mäter gardinbredden korrekt

Se till att mäta gardinstångens eller skenans längd, inte fönsterbredden. Det är viktigt att det är det här måttet du anger som bredd, eftersom det är det vi behöver för att kunna beräkna den mängd tyg som krävs till just dina gardiner. Det är i regel inte möjligt att justera gardinens bredd när de väl har tillverkats och det är därför viktigt att gardinens bredd är så korrekt som möjligt. Om du ska montera en ny gardinstång eller gardinskena, så tänk på att denna bör gå mellan 15 cm och 20 cm utanför fönstret på respektive sida, samt placeras minst 15 cm ovanför fönstret.

Gardinstänger

När det gäller gardinstänger bör du mäta längden på stången från eventuella ändknoppar eller ändstoppar. Det ger dig den bredd som du ska ange när du beställer dina gardiner.


Gardinskenor

Om du har en gardinskena i standardutförande, så mäter du skenans fulla längd. Det ger dig den bredd som du ska ange när du beställer dina gardiner.

Specialtips:

Om du endast vill beställa en gardinlängd (och inte ett helt par), följ samma procedur och kontakta därefter vår hjälpsamma kundtjänst innan du lägger din order.

Gardinskenor med överlappning

Om din gardinskena har en överlappning i mitten, mät då skenans fulla längd (a), samt längden på överlappningen (b). Summera därefter de två måtten, så får du den bredd som du ska ange vid beställning.


Hur du mäter gardinens längd korrekt

Gardiner kan antingen hängas direkt mot golvet, mot fönsterbrädan, eller med avslut under fönsterbrädan. Vi rekommenderar följande tumregler för gardinens avslut:

Specialtips:

Det är viktigt att lämna lite extra utrymme till gardinernas avslut. Om de släpar mot golvet eller fönsterbrädan så slits kanterna lättare och det finns dessutom risk att tyget färgar av sig mot underlaget.

Upphängning med gardinring och klämma

När du använder en gardinstång i dessa lägen, se till att mäta från gardinringens undersida ned till den punkt där du vill att gardinens avslut ska vara.


Om du hellre vill att gardinstången och gardinringarna ska täckas av gardinen, så kan du istället mäta från gardinringarnas topp.


Upphängning av veckbandslängder och gardiner på skena

När du använder en gardinskena, se till att mäta från skenans topp ned till den punkt där du vill att gardinens avslut ska vara.


Upphängning av öljettlängder

Våra öljettlängder passar gardinstänger med en diameter på upp till 30 mm. Mät från gardinstångens ovansida ned till den punkt där du vill att gardinens avslut ska vara. Vi ser till att tillverka gardinen med 3 cm tyg ovanför den övre nedre delen av öljetten där den hänger på gardinstången. Vi lägger till detta per automatik, så du behöver bara mäta från gardinstångens ovansida.


Wavegardiner

Att mäta för dina wavegardiner är ungefär som att mäta för exempelvis plisségardiner eller persienner, eftersom skenan till wavegardinerna ingår. Följ bara våra enkla instruktioner nedan, så kan du vara säker på att dina nya gardiner kommer att passa alldeles utmärkt.

Exakta mått för wavegardiner (rekommenderas)

Om du vill att dina wavegardiner ska täcka fönstret så är det metoden för exakta mått som du bör satsa på. På så vis säkerställer du att det finns överlappning på respektive sida av fönsternischen. Mät fönsternischens storlek (storleken på ”hålet”, i vilket fönstret sitter) och addera sedan lite extra på respektive sida för att säkerställa god täckning.

Mät det område som du vill att dina wavegardiner ska täcka. För att förhindra att oönskat ljus kommer in, så rekommenderar vi att gardinerna överlappar fönsternischen med minst 150 mm i toppen och 150 mm på respektive sida.

Överlappningen i nederkant (längden från nischens botten i riktning ned mot golvet) beror på personligt tycke och smak, men ha eventuella hinder såsom element i åtanke.

Undvik att använda ett mjukt måttband, eftersom ett sådant kan sträckas ut och därmed ge felaktiga mått.

Wavegardiner i burspråk

Mätmetoden för exakta mått är det vi rekommenderar om ditt fönster sitter i ett burspråk. Betrakta hela burspråket som ett fönster och följ samma mätningsprocedur som den ovan.

Specialtips:

Om du byter ut dina befintliga gardiner och önskar samma storlek på de nya gardinerna, så behöver du helt enkelt bara mäta de befintliga. Mät bredden på stången eller skenan, samt avstånden från stångens eller skenans topp till gardinens ände mot golvet och välj ”exakta mått” när du beställer. På så vis kan vi tillverka dina wavegardiner i samma storlek (vi skickar med en skena med dina wavegardiner, vilken vi inkluderar i storleken). Observera att avståndet mellan vecken är ungefär 9 cm, vilket innebär att utseendet kan variera något från dina nuvarande gardiner.

Wavegardiner i fönsternischen

Denna mätmetod bör du använda dig av om du önskar placera din wavegardiner i fönsternischen. Mät då nischens fulla höjd och bredd (med andra ord storeken på ”hålet”, i vilket fönstret är placerat), så ser vi till att göra de avdrag som krävs för perfekt passform med fästen.

För så exakta mått som möjligt, mät bredden och höjden på tre ställen (eftersom väggen inte alltid är helt rak) och använd därefter det minsta måttet för både bredd och höjd.

Gör inga avdrag för gardinens eller persiennens fästen. Vi tar hänsyn till detta vid tillverkning för att säkerställa rätt passform.

Undvik att använda ett mjukt måttband, eftersom ett sådant kan sträckas ut och därmed ge felaktiga mått.

Specialtips:

Kontrollera att nischen är tillräckligt djup, så att du kan vara säker på att gardinen passar som önskat. Ta även hänsyn till eventuella hinder såsom handtag. Nischens djup behöver vara minst 75 mm.

Specialtips:

Om du har kakelplattor som går en bit upp i nischen (vanligt förekommande i kök och badrum) så kommer avståndet mellan dem vara den kortaste bredden i nischen. Mät mellan kakelplattorna för att se om din gardin passar. Gör likadant med andra eventuella hinder som är placerade i fönsternischen.

Tusentals nöjda kunder
5 Star

Hög kvalitet

Hög kvalitet på rullgardinerna som vi beställde, leverans enligt förväntan. Mycket nöjd med köpet.

5 Star

Great and affordable products

Great and affordable products

5 Star

Snappt, enkelt och smidigt, fick prover och kan nu beställa i lugn och ro.

Fick tygprover hem

5 Star

Great support and products

Great support over telephone before ordering. Beautiful curtains and excellent quality of products when they arrived!

5 Star

Fick tygprover och de känns kanon ska…

Fick tygprover och de känns kanon ska beställa rullgardiner

4 Star

Bra kvalitet till bra pris

Bra kvalitet och tyget motsvarade bilderna bra. Smidig leverans. Nackdel att man inte kunde välja hur upphängningsanordningen...

4 Star

Gardinerna till våra takfönster var…

Gardinerna till våra takfönster var fina och färgen stämde med beställningen. Allt bra när vi väl fick upp dem - monteringsanvisningarna...

5 Star

Fina och välgjorda gardiner!

Fina och välgjorda gardiner!

5 Star

5 av 5 stjärnor!

Bra kvalitet! Perfekt passform! Snabb och bra service! Vi kommer att rekommendera våra hyres gäster i Halmstad att handla...

4 Star

Bra vägledning vid beställning

Bra vägledning vid beställning. Enkelt och smidigt.

5 Star

Have ordered a few times now and always…

Have ordered a few times now and always accurate in measurements and quick in delivery. Also very pleased with the quality....

5 Star

Trevligt bemötande av kundtjänst

Trevligt bemötande av kundtjänst, snabbt svar och service

4 Star

I had some challenges with the order first - but their customer support provided a really fast resolution that fixed the issue quickly. The products themselves are custom made to your requirements and the quality of the blinds materials is very high.

Great customer support

5 Star

Mycket att välja på och trevlig…

Mycket att välja på och trevlig personal! Att erhålla tygprover ger ett väldigt bra intryck och ett säkrare sätt att handla.

5 Star

Bättre än bäst

Bra hjälp vid beställningen och snabb leverans och passformen utmärkt. Ger mina bästa rekomendationer

4 Star

Jättenöjd med persiennerna

Jättenöjd med persiennerna, lätta att sätta upp, dock fel instruktioner med orderbekräftelsen ( instruktioner för lamellgardiner)men...

5 Star

Väldigt nöjda med våra rullgardiner

Vi beställde rullgardiner till vårt uterum för att kunna dra ner vid starkt solljus då det blir väldigt varmt när dörrarna...

5 Star

Lätt att förstå hur man skulle göra för…

Lätt att förstå hur man skulle göra för att mäta. Vi köpte 2 olika varianter av hissgardin och färgerna var precis som vi...

5 Star

Mycket nöjda med vår rullgardin

Vi beställde en mörkläggande rullgardin och är mycket nöjda. Den var enkel att montera, känns gedigen och ser jättefin ut....

5 Star

Välsytt och hög kvalitet

Jättenöjd med mina hissgardiner som helt överensstämde med mina förväntningar. Beställde hem tygprover först, vilket jag...

5 Star

Helt fantastiskt fina tyger

Helt fantastiskt fina tyger. Svårt att välja.. Underbar personal och mkt hjälpsamma. Tack Pernilla

up arrow icon TILLBAKA TILL TOPPEN
Cookiepolicy, denna webbplats använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att använda denna webbplats godkänner du att dessa cookies ställs in. Men sen å andra sidan så är ju kakor ganska gott.
Jag är okej med det